Noordelijke verbindingen

IMG_2454Vanaf de parkeerplaats loop ik met Teun Jan Kootstra – de Weerd mee. Ons gesprek start als vanzelf met het nagaan wanneer wij elkaar het laatst in levende lijve zagen. We komen er op uit dat dit rond  2008 geweest zal zijn, ergens op het Centraal Buro van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (echt, dit is de juiste schrijfwijze ;-)), waar wij jarenlang voor werkten. Teun Jan toen als secretaris directie Opvang en ik als communicatieadviseur voor de Pardonregeling.

Er zijn meer verbindingen dan deze. Gezamenlijke vrienden en interesses maken dat onze wegen elkaar vaker hebben gekruist. We zetten het even op een rijtje. Het is goed om over het COA te praten. Centra, ontwikkelingen, ICT systemen, reorganisaties en collega’s passeren de revue. Het heeft ons beiden veel gebracht. Een inkijk in de wereld van nu waarin mensen om wat voor reden dan ook huis en haard verlaten. Een pionierende organisatie, waarin het mogelijk was om veel te ondernemen en daarmee onszelf ook verder te ontwikkelen. Heel normaal was het om als opdracht te krijgen: “morgen komen er bussen met 200 nieuwe bewoners, hier is het centrum, de collega’s en de faciliteiten, regel het”. Beiden hebben we ervaren hoe lekker het is om zo’n klus te klaren.

Teun Jan heeft op deze ervaringen voort kunnen borduren. Zo werkt hij als interactiedeskundige en ontwikkelt hij mee aan de bouw en het gebruik van “U woont nu hier”, een e-learning systeem voor medewerkers in de zorg. Belangrijk vindt hij het om altijd aandacht te hebben voor de mens die uiteindelijk met het systeem werkt. Een gebruiker kan een praktische vraag hebben, maar heeft misschien in het algemeen veel moeite om met systemen te werken. Niet alles is oplosbaar. Doorvragen levert vaak een geschiktere oplossing en uiteindelijk meer werkplezier.

Op de selfie van onze ontmoeting is een minuscuul stukje van een groen sjaaltje te zien. Niet voor niets. Teun Jan staat op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, D66, Assen. We gaan nog meer van hem horen!