Kultureel werk in de praktijk

IMG_2503Dertig jaar geleden zaten Silvana Braschi en ik samen in de lesgroep van de Sociale Academie, richting Kultureel Werk (ja, echt Kultureel met een K). In die jaren discussieerden we wat af. Over politiek, over hoe de wereld er volgens ons uit zou moeten zien en over onze eigen motieven. Silvana was als dochter van een Italiaanse vader en een Groningse moeder de meest multiculturele student in ons gezelschap. Door haar kreeg een onderwerp als migratie in onze lesgroep een persoonlijke noot.

Het merkwaardige fenomeen doet zich voor dat we na dertig jaar gewoon doorpraten. Natuurlijk overbruggen we dertig jaar lief en leed en verschillende carrières in het sociaal cultureel werk. In de jaren ’90 werkten we in jongerenwerk, meidenwerk of werkprojecten, vaak georganiseerd in instellingen met veel vrijwilligers en onduidelijke structuren.

Silvana vond daarna haar weg in het NT2 onderwijs (Nederlands als tweede taal) en bekwaamde zich als coach. Lesgeven en programma’s uitvoeren liggen haar goed. Zo leerde zij vele asielzoekers en migranten de eerste beginselen van de Nederlandse taal en samenleving.

Ervaringen met migratie delen we inmiddels. Leven in een tweede vaderland gaat – bij tijden – gepaard met het heimwee-achtige verlangen naar een land dat er inmiddels niet meer zo uitziet als vroeger. De Duitsers noemen dit zo mooi “Sehnsucht”.

Na omzwervingen kwam Silvana vorig jaar terug naar het Noorden. Er zijn plannen voor een Bed & Breakfast en daarnaast gaat zij graag weer aan de slag als NT2 docent en coach. De selfie doen we graag nog eens over in haar stee in Dwingeloo.