Vormgeven en educatie

IMG_2571Ik zoek Sasja Saptenno op het Deltion College in Zwolle op.  Op de afdeling Woninginrichting & Design maken we kennis met elkaar tussen de moodboards, collages, interieurbladen en het werk van studenten. Sasja geeft les in Trends & Ontwikkelingen, interieurvormgeving en Social Media. Daarnaast ontwerpt zij als vrij vormgever onder andere sieraden.

Op LinkedIn zijn we elkaar opgevallen doordat we onszelf beiden educatief vormgever noemen.  Het is mooi om er in dit gesprek achter te komen dat deze term voor ieder een andere betekenis heeft. Bij Sasja staat het vormgeven centraal, in dit geval voor een opleiding. Voor mij gaat het erom dat ik juist op het gebied van onderwijs programma’s bedenk. Twee verschillende creatieve richtingen.

Sasja omschrijft haar werk ook wel als  “geeft les en vorm”. En dat doet ze zeker. Ik smul van de prachtige lesmaterialen die zij haar studenten voorschotelt.  Opdrachten, die aantrekkelijk zijn geformuleerd en geïllustreerd met veel beeldmateriaal.  Ik krijg zomaar zin om zo’n opdracht zelf te gaan maken.

Sasja verbindt de praktijk van het dagelijks werk met het onderwijs voor de studenten. Regelmatig nodigt zij oud-studenten uit om te vertellen over hun werk in woning- en interieurdesign. Als Trendjuf blogt zij interessante weetjes over interieur, trends, design en bijzonder werk. Op deze manier kan zij haar studenten extra informatie aanbieden waar zij in de lessen niet aan toekomt. Het vak staat namelijk vol van ontwikkelingen en trends, er is enorm veel informatie om te delen.

Om nog meer in contact te blijven met de studenten heeft de opleiding een pagina op Facebook, waar werk van studenten en vakinhoudelijke weetjes gecombineerd worden met directe interactie. Een mooi voorbeeld van hoe het onderwijs Social Media in kan zetten.

Ik kom graag nog eens terug voor de sieraden en het vrije werk.  Voorlopig kijk ik rond op www.sasjasaptenno.nl.