3,5 miljoen LEGO stenen

IMG_2908Arriva brengt mij op deze mooie aprilochtend naar Zwolle. Op het terras van Hotel Wientjes tref ik Johan Hovinga. De koffie met Hanzebitter Kruidkoek smaakt ons goed. Johan en ik ontmoetten elkaar ooit in de koffiezaak van een gezamenlijk contact. Onze digitale en in real life wegen kruisten elkaar daarna regelmatig.

Johan werkt en leeft als conceptueel kunstenaar. En dat is erg totaal. Sinds het begin van dit jaar leeft hij zonder vast dak boven zijn hoofd. Een bewuste keuze om te ervaren hoe hij vanuit ‘niets’ een nieuw bestaan op kan bouwen.
Natuurlijk intrigeert dat. Johan verblijft op wisselende plaatsen. Soms op een station, soms slapend in een nachttrein, dan weer bij vrienden of in een tijdelijk aangeboden appartement. De eerste weken zag hij de bodem van zijn bestaan en de zelfkant van de samenleving. Warmte en privacy zijn schaars geworden. In een tas draagt hij zijn bezittingen. Een OV kaart en iPad zijn noodzakelijke tools op zijn reis.

Het nieuwe bestaan krijgt hierbij langzaamaan vorm. En dan ook een verrassende vorm. Johan ontwikkelt een plan om van LEGO een werk- en leef plek te bouwen in Amsterdam. Dit project draagt alles in zich waar hij aan wil werken. Een wisselend in te richten (of te verplaatsen) object, zelfvoorzienend leven met zonnepanelen in het LEGO dak en werken aan maatschappelijke thema’s. Combineer dit met innovatief bouwen en het 3D printen van bouwmaterialen.
Voordat het zover is moet er een bouwplek komen. De eerste stappen hiervoor zijn inmiddels gezet. En dan zijn er LEGO stenen nodig, heel veel LEGO stenen. Via Social Media gaat Johan op zoek naar de ongeveer 3,5 miljoen benodigde stukjes bouwmateriaal. Op AT5 vertelt hij er komende week meer over.

Tijd voor de selfie. Met pet en kastanjeboom als achtergrond.